Dirigenten en instructeurs

Steven Rans is de huidige dirigent van Fanfare Concordia Einighausen. Samen met zijn vrouw en zijn dochter en zoon woont hij in het mooie Belgische Vossem.

Steven werkt full-time bij LeasePlan, een van origine Nederlandse firma. In zijn vrije tijd is Steven voornamelijk bezig met muziek.

‘Al sinds mijn geboorte ben ik bezig met muziek maken. Op zes-jarige leeftijd begon ik al met trompet spelen, nog voordat ik noten kon lezen’. De echte muziekgenen heeft Steven van zijn grootvader mogen ontvangen, die hem al vanaf vierjarige leeftijd meenam naar de repetitie om samen te luisteren naar de muziek die er gespeeld werd.
‘Ik denk dat ik de echte muziekgenen van mijn grootvader heb gekregen, die mij al vanaf mijn vierde jaar meenam naar de repetitie om samen te luisteren. Ook had de muziek een therapeutisch effect op mij. Voordat ik begon muziek te spelen was ik namelijk hyperactief, men dacht zelfs dat het ADHD was. Maar wanneer ik naar muziek luisterde werd ik kalm en ontspannen en was ik erg geboeid’.

Op tienjarige leeftijd is Steven naar de muziekschool gegaan in Tervuren, die hij op zestienjarige leeftijd weer heeft afgesloten. Toen kwam hij op het punt om een keuze te maken tussen een vervolgopleiding of het conservatorium. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor een opleiding aan de “Katholieke Hogeschool in Leuven”. Hierna is hij dirigent geworden bij de Kon. Harmonie Sint Martinus uit Overijse. Op dat moment is hij in het conservatorium van Gent HaFaBra (Harmonie Fanfare Brassband) ‘directie’ gaan volgen, waar hij vervolgens het diploma van directie met de hoogste onderscheiding heeft behaald. Daarnaast heeft hij ook nog twee keer een masterclass windbandconducting van gedurende een week in Engeland gevolgd en bij Jan Cober en Heinz Friessen.

‘Toen ik voor de eerste keer in Einighausen naar de repetitie kwam, zag ik een jong orkest voor mij zitten met nieuwsgierige blikken die dachten, wat komt die Belg hier nou doen’.

Eigenlijk was Steven niet voorbestemd om te dirigeren,  want hij speelde voetbal waarmee hij wel een aardig centje mee bijverdiende. Helaas kreeg hij aan allebei zijn enkels een blessure en was hij genoodzaakt om te stoppen.

Op eenentwintigjarige leeftijd is Steven in de harmonie van Overijse terechtgekomen waar hij, na een proefrepetitie, mocht blijven. Na 7 fijne jaren besloot hij om afscheid te nemen en werd  dirigent van het Harmonieorkest Musikalo in Ternat. In die tijd is Steven ook interim-dirigent geweest in Vossem.  In 2003 besloot het bestuur hem samen met Peter Wouters aan te stellen als dirigent van de Harmonie.

De ambitie om een fanfare te dirigeren in Nederlands Limburg is steeds aanwezig geweest. Met fanfare Concordia Einighausen is deze wens in vervulling gegaan en kan Steven samenwerken met jong en dynamisch orkest. De promotie naar 1ste divisie tijdens het bondsconcours in Heerlen, is dan ook een eerste bekroning van deze samenwerking.