Jan Spaetjens trofee

De Jan Spaetjens Trofee

De Jan Spaetjens Trofee werd in 1992 door Theo Dohmen, Pierre Dohmen en Harrie Wielders aangeboden aan Fanfare Concordia bij gelegenheid van hun 25-jarig jubileum. De Jan Spaetjens trofee is een grote beker die elk jaar wordt uitgereikt aan een jeugdige muzikant van Fanfare Concordia die op de solistenconcoursen van dat jaar het hoogste aantal punten heeft behaald. Enerzijds is het een stimulans voor al onze jeugdige muzikanten om deel te nemen aan solistenconcoursen en zo hun muzikale peil te verhogen. Aan de andere kant is het ook een eerbetoon aan de man die jarenlang de jeugdopleiding van Concordia verzorgd heeft en waarvan Theo, Pierre en Harrie ook hun eerst muzikale beginselen geleerd hebben.

Jan Spaetjens was een van de eerste “afgestudeerde” muzikanten van Concordia. Hij volgde zijn muzikale opleiding aan het conservatorium in Luik en speelde jarenlang de eerste trompetpartij bij onze fanfare. Toen enkele jeugdige trompettisten (Jan Vleugels en Mil Smeets) hier hun opwachting maakten ging Jan eerste solo-bugel spelen. Een positie die hij jarenlang bij onze fanfare vervuld heeft. Naast zijn muzikale inbreng is Jan Spaetjens van groot belang geweest voor de jeugdopleiding van onze fanfare. In zijn eentje verzorgde hij de hele opleiding: vanaf de beginnende blokfluiters tot het leren bespelen van alle blaasinstrumenten. Hier besteedde hij uren per week aan en waarschijnlijk ook nog het nodige geld want als je goed je best had gedaan mocht je op zijn kosten bij cafe “het Trefpunt” een reep chocolade gaan halen. Vooral in de tijd van de solistenconcoursen was het druk voor Jan maar ook voor zijn familie want dan kwamen al die jeugdige solisten om de beurt bij Jan thuis hun solo oefenen. Dat gebeurde in de kamer dus de rest van de familie Spaetjens moest zich hier maar aan aanpassen.

Jan Spaetjens was ook jarenlang onderdirigent van Concordia en in die hoedanigheid verzorgde hij de partijrepetities. Dit deed hij voor alle instrumentengroepen en de lokatie was, u raadt het al, meestal de huiskamer van de familie Spaetjens. Ook was het een man die de nodige muzikale initiatieven in onze vereniging heeft genomen. Zo zorgde hij “met zien jung” (= jonge muzikanten) ervoor dat de Smautkapel een doorstart kon maken toen de oudere muzikanten hiermee wilden stoppen. Ook trok hij als eerste met een groep jeugdige muzikanten tijdens de kerstnacht rond door Einighausen; een traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds door jeugdige muzikanten in stand wordt gehouden.

Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat Jan Spaetjens iemand was die vele muzikanten de beginselen van muziek heeft bijgebracht, maar daarnaast ook de liefde voor de muziek. Maar wat zeker zo belangrijk was: Jan leerde hen ook wat het betekent om lid van Fanfare Concordia te zijn en welke zaken naast muziek belangrijk zijn om een vereniging als de onze in stand te houden.
Ieder jaar willen we ons dat even herinneren bij het uitreiken van de Jan Spaetjens Trofee op onze jaarlijkse Caecilia-avond.